L’Altro Sguardo – dalla Svezia


För drygt 30 år sedan…

Ingrid Ståhl e la sua famiglia svedese ha comprato un casale in Maremma più di trent’anni fa. Nella sua lingua racconta la loro saga familiare.

Vi hade köpt den där gamla gården på kullen med en fantastisk utsikt över det böljande landskapet och med Medelhavet i fjärran. Såå vackert! Men var slängde man hushållssoporna? Jag frågade en bonde i närheten och han sa: ?släng det i diket när ni kör härifrån?. Vi tog det med till Rom, där vi bodde då. Nu finns det sopkontainrar, men många missar hålen och det hamnar bredvid på marken och fortfarande i dikesrenarna. Särskilt vattenflaskorna, som flyger ut ur bilfönstrena -precis som man skulle göra för länge sedan. Från början fanns inget vatten i huset, så vi fyllde dunkar med vatten vid infarten till Manciano på höger sida. Efter en arbetsdag, dammiga av gammal nedslagen puts, for vi till Le Cascate och badade i skenet av billyktorna. Ingen annan badare där. Det går inte att göra idag. Ganska speciellt!

Den byggmästare vi anlitat för att lägga om taket, lyfte av det, men fick ett intressantare jobb, varför vårt tak fick vänta. Det var en ovanligt regnig höst. Jag for upp från Rom och öste vatten från golven för att rädda möbler jag ställt i undervåningen och hindra dem från att bli blöta. Det lyckades inte så bra. Det mesta blev förstört. Vi lyckades med hjälp av en god vän byta ut byggmästaren mot en annan som gjorde jobbet klart. Vi håller fortfarande på med jobben inomhus. Det regnar bara in lite grand här och där, framför allt vid fönstrena, men det kan vi leva med. Muraren ville ha en lutning utåt på fönsterbrädan på insidan, så att vattnet som kom in skulle rinna ut genom hålet under fönstret genom ett lite hål. Det var så man gjort alltid. Vi har raka fönsterbrädor utan hål, och torkar upp vattnet med en trasa om det kommer in. Det gjordes inga dubbla fönster i Manciano då ? ?klimatet var inte sådant.? 5 år senare hade det gått bättre, men då hade vi redan fått våra nya enkla fönster. 2 är utbytta nu, dubbla och täta! Bra isolering av tak och dubbla fönster, klarar både heta somrar och kallare vintrar bättre. En höst bodde min syster med man och barn i huset och förälskade sig i byn. Sonen 11 år gick i skolan i Manciano och fick vänner för livet. 10 år senare hade de köpt en lägenhet i Manciano. Flera år senare träffade sonen sin nuvarande fru då han praktiserade en tid på ett kontor här. Vänner på besök köpte också lägenheter i byn. Så det blev som ringarna på vattnet. En liten svensk koloni hade bil dats. Den första droppen föll för 33 år sedan.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: